Frans Kanters

Het begin
Als jochie van 8 jaar kreeg ik in de zomer van 1973 de fotocamera van mijn moeder in handen. Het was ergens in Duitsland, een eind reizen met een bus, een trein en weer een bus. Ik kan mij de intens rode afdrukknop van deze kleine fotocamera zo voor de geest halen. Jarenlang had ik het fototoestel in mijn bezit. En de foto’s, die pas een jaar later (het waren er 12) konden worden ontwikkeld en afgedrukt. Na nogal wat verhuizingen zijn zowel de camera als de negatieven helaas uit beeld verdwenen. Ik weet trouwens nog exact wat ik dat moment fotografeerde, een landend zweefvliegtuig in de nog jonge avond. Het licht aan de randen van de dag vind ik fijn. Toen en nu.
De start
Halverwege de jaren ’80 begonnen als parttime fotograaf. Zelf ontwikkelen en afdrukken. Het magische moment van een beeld zien opkomen in de bak met ontwikkelaar. Ondanks dit, een ander pad gekozen. Prima. Dingen geleerd die ik nog elke dag gebruik. Maar ergens in december 1999 begint het te kriebelen. Ik moest een foto maken bij een artikel dat ik destijds in opdracht van een landelijke krant schreef. Dat kriebelen verdween naar de achtergrond. Zeven jaar later, in 2006 en alweer in december, kreeg ik mijn eerste echte fotografie-opdracht: leg het optreden van een Utrechts popmuziek-collectief vast. Het podium van Stichting Jazz Utrecht aan de Varkenmarkt, ofwel het SJU, is het decor. Er volgt nog een aantal fotoklussen op deze illustere en fijne locatie. Het afdalen van de trap naar de kelder met de podia herinner ik mij als de dag van gisteren. Het besluit om definitief fotograaf te worden is geboren. Ik ben Herbert nog steeds dankbaar.
Vandaag de dag
Frans (1964) woont en werkt afwisselend vanuit Amersfoort en Dokkum. Zijn fotowerk gemaakt in opdracht voor bedrijven is meestal in kleur. Het resultaat anders dan anders. Opdrachtgevers verleiden en blij maken met zijn kijk op beeld is zijn drijfveer. De beeldwens van de klant is hierin leidend. De wegen naar het eindresultaat divers en veelomvattend.
In zijn vrij werk spelen lijnenspel en leegte een kenmerkende rol. Frans is hierbij altijd zoekende naar leegte en stilte in een foto. Soms is de camera na een dag fotozwerven nog leeg. De indrukken van die dag moeten dan blijkbaar beklijven. Een volgend moment ontstaat het beeld misschien alsnog. Frans heeft hart voor het beeld. Elke dag. Al ruim twintig jaar is fotografie voor hem de manier om zijn kijken om te zetten in opdrachtwerk en kunst. In 2021 wordt de kroon op zijn vrij werk gezet: deelname aan 2 tentoonstellingen in 2 verschillende musea waar zijn werk 4 maanden is te zien naast dat van o.a. Piet Mondriaan en Armando. Daarnaast de uitgave van het fotoboek ‘In Stilte’. En tot slot de aanschaf van een van zijn werken voor opname in de permanente collectie van Museum Flehite in Amersfoort.
Mijn beelden moeten je raken, beroeren, en bijblijven. Het eerst is fijn, de rest een cadeau.
Als mens en fotograaf word ik geraakt door de fotografie van Bill Brandt, Ansel Adams, Saul Leiter, Michael Kenna, Edward Burtynsky, Sebastião Salgado, Marianne Breslauer, Ellen Auerbach, Willem Diepraam, Aart Klein, Brand Overeem, Martin Kers, Ger Dekkers, Lex van Rossen en Bernard Edmaier. Verder houd ik van het werk van William Turner, Seurat, Jan Wolkers, Remco Campert en Rutger Kopland. Met elk hun eigenheid en bijzondere uitingen, werken die mijn leven richting hebben gegeven. En ook mijn eigen pad duidelijk gemaakt hebben. Ik ben hen dankbaar.
KLANTEN EN OPDRACHTEN
– Agrifirm: zakelijke portretten, bedrijfsreportages, evenement-reportages, landschapsfotografie
– Gemeente Amersfoort: portretfotografie, evenement-fotografie, fotokunstwerken voor stilte-werkplekken
– Koninklijke Friesland Campina: portretten, reportages, evenement-fotografie, voor interviews, website, magazine Melk en brochures (2007 – heden)
– Federatie Particulier Grondbezit: landschapsfotografie, portretten
– Coöperatie DELA: portretten, magazine covers, portretten voor hoofdinterview, ondersteunende beelden voor het ledenmagazine Kroniek
– Hofje De Armen de Poth, Amersfoort: overzichtsbeeld van het alle gebouwen van het hofje in opdracht van het bestuur (2015)
– Binck/Alex: individuele portretten adviseurs en directie
– Universiteit Twente: portretfotografie, evenement-fotografie o.a. voor het magazine ‘Universiteit Twente, magazine voor alumni en relaties’ (2009 – 2013)
– Akzo Nobel: portretten voor bedrijfsbrochures, evenement-fotografie
– AB Oost: portretfotografie voor zakelijke magazines, evenement-fotografie
– Gezondheidsdienst Dieren: portretfotografie en reportages
– verschillende gemeenten o.a. Den Haag en Rotterdam: portretfotografie en reportages
– USG People: individuele portretten en bedrijfsreportages voor een bedrijfsmagazine
– Grolsch: portretten en bedrijfsreportages
– Adviesbureau Bing: portretfotografie
– Pon Dealer Groep: zakelijke portretten, bedrijfsfotografie
– Collectief Praktiserende Dierenartsen: portretfotografie, evenement – en congres-fotografie
– MCO Health BV: portretten, reportages bedrijfsmagazine, congres-fotografie, beeld t.b.v. klant-magazine, productfotografie
– IT bedrijf Control-Five: portretfotografie
– Semex: portretfotografie voor bedrijfsbrochures
– VAPRO: portretten, magazine-covers, bedrijfsreportages, evenement-fotografie, congres-fotografie, landschapsfotografie (2007 – heden)
– KNKV: portretten en covers verenigingsmagazine, beeldseries vaste rubrieken
– UGCN: portretfotografie (2007 – 2014)
– ANWB: evenement-fotografie, portretten
– Stichting Kinderopvang Amersfoort: evenement-fotografie, portretfotografie, bijzondere bijeenkomsten
– CRV: portretfotografie, bedrijfsreportage
– Fietsersbond: reportagefotografie
– Kidsweek: portretfotografie, groepsfoto’s, actualiteit
– Stichting Jazz Utrecht: portretfotografie, evenement-fotografie
– Muziek collectief ZEP Music: portretfotografie, evenement-fotografie (2006 – 2012)
– Persgroep (AD, Utrechts Nieuwsblad, Amersfoortse Courant, Parool, Volkskrant): fotojournalistiek, portretfotografie, evenement-fotografie, documentaire fotografie
– Kenniscentrum PMLF: evenement-fotografie en portretfotografie (2009 – 2015)
– Nestle: portretfotografie, bedrijfsfotografie, magazines, evenement-fotografie (2007 – heden)
– C1000 supermarktketen: portretfotografie, productfotografie, bedrijfsfotografie
– Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort: reportage-fotografie
– De Ondernemer: portretfotografie en bedrijfsreportages
– Samen Sterk Zonder Stigma: portretfotografie, groepsfotografie, bedrijfsfotografie, evenement-fotografie (2017 – 2019)
– Communicatiebureau JEEN: portretfotografie, locatie – en bedrijfsfotografie
– Nationaal Monument Kamp Amersfoort: fotografie tijdens herdenkingen
– popband Bricked Out: portretfotografie en groepsfotografie
– Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie: portretfotografie, groepsfotografie, bedrijfsfotografie, evenement-fotografie, jaarverslagen, magazines (2014 – heden)
– KLM: reportage-fotografie (2019)
– Top Executive Care: portretfotografie, groepsfoto’s en ondersteunend beeld voor de website (2019)
– Thijs Tomassen Tekstproducties: portretfotografie voor zijn web-site (2018 en eind 2022)
– gehele beeldserie voor het boek ‘De flow van de keistad’ (november 2016)
– gehele beeldserie van het boek ‘Atmosfeer’ (oktober 2020)
– Museum Flehite: aanschaf werk STILTE #8
– Koninklijke Friesland Campina: portretfotografie, bedrijfsfotografie, evenement-fotografie (2009 – heden)
– Mantje Texel: ansichtkaarten serie, fotografie op groot formaat voor beide winkels (Den Burg en De Koog)
– Nederlandse Zuivelorganisatie: magazine Zuivel Zicht: portretfotografie, bedrijfsreportage, cover magazines
Informatie over mijn bedrijf
Als fotograaf vind ik het belangrijk om mij aan te sluiten bij een beroepsorganisatie waar ik mij thuis voel en waardoor ik mij voel gehoord en gesteund. Dit werkt twee kanten op. Samen sterk. Support vanuit de twee beroepsorganisaties waar ik lid van ben is prima geregeld en belangrijk. Door dit lidmaatschap laat ik als fotograaf zien dat ik mijn vak serieus neem.
Om bovenstaande redenen ben ik lid van de DuPho (Dutch Photographers, beroepsorganisatie voor professionele fotografen). DuPho gelooft in de kracht en waarde van beeld, verbindt, inspireert, adviseert en vertegenwoordigt fotografen op juridisch, zakelijk en creatief gebied.
Daarnaast ben ik tevens lid van de NVJ/NVF (Nederlandse Vereniging van Journalisten, sectie Fotojournalisten).

Leveringsvoorwaarden
Frans Kanters Fotografie levert haar diensten (foto-opdrachten, workshops, lezingen en fotozwerftochten) onder de leveringsvoorwaarden van het Dupho. Je kunt deze voorwaarden hier bekijken en nalezen.
Bedrijfsgegevens
Kamer van Koophandel nummer : 32169966
BTW nummer : NL001994296B95
De Vuurtoren
Balladelaan 8-E
3813 CB AMERSFOORT
Nederland
+31 (0) 6 – 51 50 10 05
frans@franskanters.nl
Copyright informatie
Op alle foto’s (met uitzondering van de portretfoto’s van mijzelf) die op deze website zijn gebruikt berust © copyright dat ligt bij Frans Kanters Fotografie. Daarom kunnen en mogen deze foto’s niet zomaar van deze site worden gehaald en elders worden (her)gebruikt zonder uitdrukkelijke toestemming van Frans Kanters Fotografie.
De portretfoto’s van mij op deze website zijn gemaakt door mijn goede vriend en fotograaf Marco Hofsté.