Het verhaal achter de fotograaf

Frans Kanters

Portretfoto gemaakt door mijn
goede vriend en briljante fotograaf Marco Hofsté.

Het prachtige Amersfoort is mijn thuisbasis. Sinds jaar en dag werk ik als beeldend kunstenaar en fotograaf met veel energie en enthousiasme aan mijn fotoprojecten vanuit deze fijne stad.

Gedurende de corona periode komt een ommekeer. Iets wat al jaren speelt wordt verergerd. Ik krijg last van stevige angsten. Als begin 2022 ook mijn fysieke gezondheid mij parten speelt, kom ik noodgedwongen een aantal keer tot stilstand. De laatste periode is ruim een half jaar waarin het fotograferen volledig naar de achtergrond is verdwenen. Ik zie geen beelden meer en het maken raakt mij niet en geeft volop stress. Door veel gesprekken vanuit professionele hulp en hechte vriendschap ontstaat er een ommekeer. In het voorjaar van 2024 ben ik op kleine schaal weer aan de slag gegaan met kijken. Ik heb nog een lange weg te gaan en zal niet meer terug kunnen keren op het energieniveau van voorheen. Het zien van beeld is er niet minder om geworden. Sterker nog, ik fotografeer intenser en met meer focus dan daarvoor. De gesprekken zijn op dit moment nog steeds een vast onderdeel in mijn weekritme en zorgen dat angst niet langer de leidraad is en mij eenzaam maakt. Na een inktzwarte periode in mijn leven gaat mijn pad weer omhoog. Voorzichtig en met kleine stappen. Het helend mechanisme voor mijn lijf en geest is het weer willen zien en maken van beeld.

Mijn autonoom werk moet mijn geest voeden. Het landschap is hierbij onontbeerlijk met een hoofdrol voor de kusten van Groningen en Friesland, het Wad en het eiland Texel. In mijn werk spelen lijnenspel en leegte in het land om mij heen een kenmerkende rol. Ik wil met mijn beelden de stilte tastbaar maken. Een andere belangrijke inspiratiebron is de zee. Omdat de zee louterend werkt, nooit hetzelfde is, geen mening heeft of oordeelt. De zee geeft rust en ruimte om de dingen te begrijpen en te plaatsen. Ik word gedreven door de beelden uit mijn jeugd die ik heb bewaard om later te uiten. Maar ook momenten die ik nu opdoe met een fotozwerftocht gebruik ik als input voor mijn werk. Het zijn de oude en nieuwe levenservaringen waarmee ik nu de beelden maak die ik belangrijk vind. ‘Misschien durf ik nu pas echt mijn werk te laten zien als er geen druk op zit’.

Naast vrij werk maak ik in opdracht individuele portretten van mensen. Het verhaal achter deze mens vind ik belangrijk en is leidend bij het maken van de foto. Diegene die ik mag fotograferen moet een glimlach op het gezicht krijgen bij het zien van het resultaat.

Fotoboeken

Meer dan trots ben ik op de onderstaande 5 producties!

De afgelopen jaren heb ik een aantal fotoboeken gemaakt en in eigen beheer uitgegeven:

– fotoboek In Stilte
ISBN 9 789082 368024 (2021)

– fotoboek Texel: Liefde voor een eiland
ISBN 9 789082 368055 (2024, alleen nog als digitaal fotoboek)

– gedichten – en fotoboek Texel, een beeld, een gedicht, een eiland 
ISBN 9 789082 368000 (2015)

De meer dan fijne samenwerking met schrijver en goede vriend Thijs Tomassen in 2 fantastische boekprojecten heeft ervoor gezorgd dat ik alle beelden voor de volgende 2 boeken mocht maken:

Atmosfeer van Thijs Tomassen en Frans Kanters
ISBN 9 789082 636925 (2020)

De flow van de Keistad van Thijs Tomassen
ISBN 9 789082 636901 (2016)

Testimonials

Hoe zien klanten mij als fotograaf?

Kamer van Koophandel nummer : 93829418
BTW nummer : NL005046437B62

De Vuurtoren
Balladelaan 8-E
3813 CB  AMERSFOORT
Nederland

+31 (0) 6 – 51 50 10 05
frans@franskanters.nl

www.franskanters.nl
www.franskanters.com

Omdat ik mijn vak serieus neem ben ik lid van de DuPho (Dutch Photographers), de beroepsorganisatie voor professionele beeldmakers in Nederland.

Op alle foto’s die op deze website zijn gebruikt berust © copyright dat ligt bij Frans Kanters Fotografie. De portretfoto’s van mij zijn gemaakt door Marco Hofsté waar het © copyright ligt. Daarom kunnen en mogen deze foto’s niet zomaar van deze site worden gehaald en elders worden (her)gebruikt zonder uitdrukkelijke toestemming van Frans Kanters Fotografie dan wel Marco Hofsté.

De portretfoto’s van mij op deze website zijn gemaakt door mijn goede vriend en briljante fotograaf Marco Hofsté.